Borgerlig begravning

Vad är en borgerlig begravning? 

Den borgerliga begravningsceremonin innebär att det är helt fritt för var och en att besluta hur akten ska utformas. Istället för en präst är det en officiant som förrättar den borgerliga begravningsakten. Många tror att en borgerlig begravningsceremoni innebär att det inte kommer finnas några religiösa inslag, men så behöver inte vara fallet. Det är fritt att utforma ceremonin för var och en.

Varför välja borgerlig begravning?

Borgerliga begravningsceremonier är något som har ökat i antal. Skälet för att man väljer att begravningsceremonin skall vara borgerlig kan variera, men det mest vanliga är den avlidne har lämnat svenska kyrkan eller har uttalat att han/hon önskar en borgerlig akt. Även om den avlidne tillhör svenska kyrkan eller något annat trossamfund kan man välja en borgerlig begravningsceremoni.

Var hålls den borgerliga begravningen?

Enligt begravningslagen är det svenska kyrkan som huvudman som är skyldig att upplåta lokalen för alla begravningar, oavsett trossamfund. Vanligtvis hänvisas man då till ett kapell. Om det av någon anledning inte går att använda lokalerna så har huvudmannen ansvar att hänvisa till en annan lämplig lokal. Skäl till ändring av lokal kan vara att alla gäster inte får plats. 
Det finns dock inget krav att hålla begravningsceremonin på dessa platser, utan den går att hålla var som helst där det är praktiskt möjligt samt utomhus. Tänk på att eventuell hyra kommer ni behöva betala själva om ni väljer att hålla ceremonin i en annan lokal.

Vi kan hjälpa er

Vi på Alen Begravningsbyrå kan erbjuda olika lösningar på dessa begravningsceremonier. Tillsammans med er anhöriga planerar vi en begravning utifrån era önskemål. Vi ordnar även borgerlig officiant, solist och CD-musik.

Ulf Påhlsson har lång erfarenhet av att planera och utföra begravningar. Han kan även vara borgerlig officiant under begravningen.
Vid frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta oss så berättar vi mer.